Blog

Slimme nieuwe toepassingen voor de bouw. Low tech en high tech, maar vooral duurzaam en smart.

Warmtecollector onzichtbaar onder de dakpannen

Het Nederlandse bedrijf Q-roof uit Heerlen biedt een warmtecollector die onzichtbaar gemonteerd wordt onder een traditioneel (monumentaal) pannen dak. De standaard gemonteerde dakpannen drukken door hun eigen gewicht op een rij aluminium vingers die verbonden zijn met een slang voor brine-water. De aluminium vingers zijn gemonteerd op de bestaande pannenlatten.

Hierdoor vindt een directe warmteoverdracht plaats van de pannen op de aluminium warmtecollector. Hiermee kan stralingswarmte van de zon geoogst worden, maar ook bij bewolkt weer warmte uit de lucht worden gehaald.

De warmte kan gebruikt worden om direct een buffervat mee op te warmen of als warmtebron voor een warmtepomp.
http://www.q-roof.nl


Duurzame vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming heeft vele voordelen. Het is licht wat betreft constructie, het is eenvoudig te installeren, het is relatief goedkoop in aanschaf en efficiënt in gebruik. Enige nadeel tot nog toe was dat de gebruikte materialen nog niet optimaal waren. Eerder genoemde toepassingen waren op basis van polystyreen, wat gemaakt wordt uit niet vernieuwbare fossiele olie; of op basis van fermacell, dat niet echt geschikt is als isolator van de ondergrond maar ook niet ideaal is als geleider van de warmte aan de bovenkant.

Dit nieuwe systeem, ontwikkeld door Jupiter in Moordrecht Nederland, maakt gebruik van een unieke houtvezel drager. Deze drager heeft voldoende drukvastheid om een parketvloer of tegelvloer te dragen, isoleert de verwarming van de ondergrond, èn houtvezel is volledig vernieuwbaar en herbruikbaar.
https://www.jupiter-vloerverwarming.nl/onze-systemen/systeem-ideaal-oko/index.php


Ventilatie die gewoon ademt

Nog een slimmer ventilatie systeem haalt energie rendementen tot 92%. De Blauberg Vento Eco ademt 70 seconden in en 70 seconden uit. Bij uitademen wordt de binnentemperatuur afgegeven aan de warmtewisselaar. Bij inademen krijg je die warmte (of koelte) weer terug. Hierdoor blijft het verschil tussen buitentemperatuur en binnentemperatuur behouden.
Bijkomend voordeel is ook dat de natuurlijke luchtvochtigheid blijft behouden. Waterdamp condenseert op de warmtewisselaar en verdampt weer als de luchtstroom wordt omgedraaid. Hierdoor hoeft niet kunstmatig water te worden toegevoegd (luchtbehandeling) in de winter of afgevoerd (airconditioner) in de zomer.
Het systeem is klein en past door een gat van 20 cm in de gevel.
https://blaubergventilatoren.de/en/product/vento-eco2-a50-s1-pro

Warmte oogsten ook 's nachts en als het bewolkt is

Met aluminium panelen van Triple Solar kan je warmte oogsten voor je warmtepomp, ook als het bewolkt is en ook 's nachts. Dit in tegenstelling tot reguliere zonnecollectoren. Doordat de warmte elementen direct op het dak worden geplaatst en niet verpakt zitten in vacuüm buizen ziet het er bijna net zo uit als een traditioneel roeven dak. De panelen of strips maken samen gemonteerd een volwaardige dakbedekking die beschermt tegen hemelwater. Je hebt dus geen dakpannen of bitumen meer nodig.
http://www.triplesolar.eu/home/project/atelier-friesland/

Kalk-hennep bouw

Bouwen met kalk-hennep in combinatie met hout skelet heeft vele voordelen.
- Het materiaal is CO2 negatief: de hennep planten nemen CO2 uit de lucht tijdens de groei en dit wordt opgeslagen in het gebouw. De kalk blijft CO2 absorberen als het gebouw er al staat.
- Het materiaal is winddicht, maar damp open. Er hoeft geen spouw te worden toegepast. Er hoeven geen damp-remmende folies te worden toegepast.
- Een normale wanddikte van 30 tot 40 cm geeft ruim voldoende isolatiewaarde.
- Het kan als beton in een bekisting worden gegoten. Hierdoor kunnen alle denkbare vormen worden 'gekneed'.
- Kalk-hennep heeft een hoog temperatuur accumulerend vermogen. Hierdoor blijft het huis lang koel in de zomer en juist warm in de winter.
- De hennep plant groeit overal en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig. Door de kweek van hennepplanten wordt de bodem verrijkt en geschikt voor andere gewassen.
- Kalk wordt lokaal gewonnen in de Ardennen.
http://ecobouwsalland.nl/bouwen-met-kalkhennep/

Frisse lucht lampen

Er komen steeds meer ioniserende lampen op de markt. (led)Lampen met een kwastje die het fijnstof en bacteriën uit de lucht halen. Schijnt goed te werken voor mensen met lastige luchtwegen en bijvoorbeeld in operatiekamers. Misschien sowieso een aanrader in stedelijke gebieden? Progenion.nl/ freshlight-home.nl

Decentrale WTW ventilatie

Goede ventilatie is heel belangrijk, maar door te ventileren verlies je veel warmte of koelte (energie) aan de buitenlucht. Dit los je op met een warmte terugwin installatie (WTW). Een warmtewisselaar die de temperatuur van de uitstromende lucht teruggeeft aan de verse instromende lucht. Als je kiest voor een centrale WTW installatie moeten dan vanaf elke kamer twee luchtkanalen worden aangelegd. Dat voorkom je met een decentrale kleine installatie in de gevel per kamer.

Als de koele en de warme luchtstroom elkaar bereiken in de warmtewisselaar kan er condensatie plaatsvinden van het vocht uit de warme luchtstroom. Het vocht lekt dan weg, wordt niet meegegeven aan de koude (op te warmen) luchtstroom. Er moet een afvoer worden aangelegd en in de winter wordt de lucht binnen veel te droog.

Om dit te voorkomen is deze WTW uitgerust met een enthalpiewisselaar. Een membraan dat wel de waterdamp teruggeeft, maar geen geuren of bacteriën. http://www.zehnder.nl

Houtbouw

In de houtbouw zijn vele innovaties doorgevoerd waarmee verrassend sterke, maar lichte constructies mogelijk worden gemaakt. Met gelamineerde liggers en 'cross laminaten timber' kunnen grote overspanningen worden bereikt. Ook flatgebouwen tot 18 verdiepingen zijn inmiddels mogelijk. Het voordeel van hout is dat het duurzaam kan worden geproduceerd (waarbij CO2 wordt vastgelegd) en worden hergebruikt. Het kan goed prefab worden voorbereid en door het lage gewicht makkelijk worden vervoerd. Hout heeft van zichzelf al goede isolerende en -hoe vreemd dat ook klinkt- brandwerende eigenschappen.

PCM materialen

Phase Changing Materials smelten en stollen bij een specifieke gewenste temperatuur. Door dit materiaal toe te voegen aan een buffervat of aan bouwmaterialen zorg je dat energie langer wordt vastgehouden op die temperatuur. Een buffervat krijgt hierdoor veel meer capaciteit. En het bouwmateriaal blijft langer warm of juist koel. Toe te passen als je bijvoorbeeld wil dat in de zomer je huis niet snel warmer wordt dan 25 graden, of dat je tabwater niet snel afkoelt onder de 60 garden. Er zijn vele geschikte PCM materialen waaronder veel natuurlijke materialen zoals speksteen of kokosolie.

Groendak

Hoe mooi is dat: een dak van mos en vetplantjes. Een groendak heeft vele voordelen: de dikke laag aarde zorgt voor extra isolatie met koelte in de zomer en warmte in de winter. Regenwater wordt gedeeltelijk geabsorbeerd waardoor de capaciteit van de afvoer minder wordt belast. Het water dat verdampt zorgt bij warm weer voor extra koeling door het zweet-effect. De begroeiing beschermt de dakbedekking ook tegen UV straling, waardoor het dak veel langer meegaat. Daarbij vangen de pantjes fijnstof uit de lucht. Alleen maar voordelen dus. Wel moet je er rekening mee houden dat de constructie geschikt is voor het extra gewicht en het dak moet genoeg water vasthouden om ook tijdens droge periodes de plantjes te kunnen voeden.

Vloerverwarming droogbouw

Een vloerverwarming kan gewoon zonder lijm of cement worden gelegd. Sleuven in een geïsoleerde onderlaag in combinatie met aluminium lamellen worden gebruikt om een warm water slang in te leggen. Hierop komt bij voorkeur een zware (fermacell) plaat die veel warmte accumuleert, met daarop de gewone vloerbedekking. De isolatielaag maakt ook een zwevende vloer met goede geluiddemping.

Vloerverwarming is een van de meest efficiënte vormen van verwarmen doordat met een heel lage watertemperatuur kan worden gewerkt. Ook hebben we het meestal eerder koud aan onze voeten dan aan ons hoofd waardoor een lage kamertemperatuur toch al snel behaaglijk voelt.

Elektriciteit, warmte en koeling van het dak

Zo logisch. Een omgekeerde 'vloerverwarming' onder je dak, waarmee je warmte oogst voor een warmtepomp, met de temperatuur van de buitenlucht of nog veel hoger als de zon erop staat. Warmte die je meteen kan gebruiken of tijdelijk kan opslaan in een buffervat. Door op de dakbedekking dunne film PV panelen te leggen, gebruik je hetzelfde oppervlak om elektriciteit op te wekken. Mooie bijkomstigheid is dat zo'n dak in de nacht juist enorm afkoelt. Als je die koelte 's nachts in je gebouw brengt of opslaat in een buffervat werkt het dak dus ook als een koelinstrument. https://www.energiedak.nl/

Accu op zout water

Echt heel bijzonder. Een accu zonder zuur of lood, zonder lithium of explosiegevaar. Onderhoudsvrij. Niet gevoelig voor temperatuur schommelingen. Niet aan slijtage onderhevig en ook nog eens twee keer zo goedkoop. Geheel cradle-to-cradle met gewoon zout water als belangrijkste bestanddeel. Wat moet je met zo'n accu? Vier van deze torentjes (4 x 0,1 m3) is genoeg voor een gemiddeld huishouden om de stroom die je overdag opwekt te bewaren om 's avonds te gebruiken. Ook in de winter. Je hoeft dan niet meer aangesloten te zijn op het net. In elk geval ben je niet meer afhankelijk van ongunstige 'saldeer' tarieven, omdat je je eigen stroom kan gebruiken ook als de zon niet schijnt. Sinds kort in Nederland leverbaar. http://www.aquionenergy.com